از شیوههای شناخته شده به منظور پایین آوردن وزن، گذاشتن بالون معده است و این شیوه در واقع جراحی به حساب نمیآید.بالون برای مدت زمانی نسبتا کوتاهی یکی از روش های رایج لاغری بود و افراد زیادی برای کاهش وزن این روش را انتخاب می کردند. این پروسه هرچند که ابتدا به سرعت در بین افراد با شاخص توده بدنی بالای ۳۰ شهرت و محبوبیت پیدا کرد اما خیلی زود با عوارض بالا منسوخ شد. در این مقاله همراه ما باشید تا به بررسی این جراحی بالن معده بپردازیم.
توضیحاتی درباره بالون معده
از شیوههای شناخته شده به منظور پایین آوردن وزن، گذاشتن بالون معده است چون این شیوه در واقع جراحی به حساب نمیآید. بیمار بیهوش نمیشود و تنها با انجام آندوسکوپی که نهایتا 30دقیقه طول میکشد، تمام میشود. چند سال پیش تقریبا بیمارانی که اضافه وزن زیادی هم نداشتند، خواستار گذاشتن بالون معده میشدند. ولی با معلوم شدن عوارض اش، به تدریج طرفدارانش را از دست داد و امروزه بسیاری از جراحان مطرح لاغری چه در ایران و چه در سایر کشور ها به بیماران خود جراحی اسلیو معده و یا جراحی بای پس معده را پیشنهاد می دهند.
بالون چگونه باعث لاغری شما می شود؟
بالنها چند نوع مختلف دارند، درون برخی از آنها آب است و درون بعضی دیگر هم هوا. تاثیر پایین آمدن وزن و پیامدهای آن با این روش در اکثر بیماران یکسان است. میزان هوا و یا مایع درون بالون بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ سیسی است. با وجود این حجم بالا در معده، بیمار جایی برای ورود حجم زیاد غذا ندارد و در نتیجه بیمار خیلی کم غذا میخورد و کاهش وزن خواهد داشت.
آیا بالون معده شیوه مناسبی است؟
دو دسته از بیماران هستند که گذاشتن بالون برایشان مفید است، دسته اول کسانی هستند که دچار چاقی مفرط هستند و انجام عمل جراحی برایشان بسیار خطرناک است. به این دسته افراد توصیه میکنیم عمل جراحی را فراموش کنند و بالون بگذارند تا بتوانند وزن خود را پایین بیاورند. دسته دوم، افرادی هستند که دچار بیماریهایی مانند دیابت و مشکلات قلبی ـو عروقی و ریوی هستند. برای اینکه موقتا مشکل بیمار را برطرف کنیم استفاده از بالن را به آنها پیشنهاد می کنیم. نتایج این نوع درمان یکسان نیست و نمیتوان میزان وزن کم کردن بیماران را پیشبینی کرد. برای مثال شخصی پس از انجام این عمل، ۲۰ کیلوگرم وزنش کاهش مییابد و یک شخص دیگر تنها ۲ کیلوگرم.
عمل بالون معده چیست؟
یکی از راههای رسیدن به وزن ایده آل عمل بالون معده است. پزشک متخصص در این روش درمان بدون نیاز به جراحی، با استفاده از دستگاه آندوسکوپ این عمل را انجام میدهد. آندوسکوپ در واقع لولههای باریک و انعطاف پذیری هستند که یک لامپ و دوربین هم به سرشان وصل شده است.
انواع بالون معده
بالونهای معده انواع مختلفی دارند، اما گزینههای آندوسکوپی که در حال حاضر بکار میروند به ۲ گروه تقسیم میشوند.
- گروه اول شامل وسایلی هستند که فضای درون معده را اشغال میکنند که با نام بالونهای داخل معده شناخته میشوند.
- گروه دوم شامل دستگاههای بازسازی معده هستند، که در واقع نوع دیگری از بالن های معده هستند.
درمان با بالون معده مناسب چه کسانی است؟
افرادی که دارای کمترین میزان شاخص توده بدنی (BMI 27) هستند کاندید مناسبی برای انجام عمل بالن معدهاند همچنین کسانی که شاخص توده بدنی آنها بین ۳۰ تا ۴۰ است.
عمل بالن معده برای چه کسانی مناسب نیست؟
- گرچه این عمل یک جراحی سخت و پیچیده نیست، اما هنوز هم کسانی هستند که انجام این عمل برایشان مقدور نیست. از جمله افراد معتاد به الکل و داروهای الکی.
- همچنین اشخاصی که قصد دارند عمل بالن معده انجام دهند، نباید سابقه جراحی مری یا معده داشته باشند. چون امکان دارد آن فرد در مدت انجام عمل دچار مشکلات حاد شود.
- بعلاوه کسانی که انواع بیماریهای مرتبط با معده را دارند مانند: زخم معده و زخم اثنی عشر و همچنین التهاب روده هم این عمل برایشان مناسب نیست.
- افرادی که از داروهای ضد انعقاد خون استفاده میکنند هم این عمل برایشان مناسب نیست.
- کسانی که مبتلا به سیروز کبدی، نارسایی مزمن کلیه و یا باردار هستند نمیتوانند عمل بالون گذاری معده را انجام دهند.
اقدامات و آزمایشهای پیش از عمل بالون معده
قبل از انجام این عمل مانند اکثر عملهای جراحی، شخص باید یکسری آزمایشات را انجام دهد تا وضعیت داخلی بدن تشخیص داده شود. آزمایش خون شامل موارد زیر است:
- تعیین میزان گلبولهای سفید
- تعیین میزان گلبولهای قرمز
- تعیین میزان قند خون
- تعیین میزان پتاسیم خون
- تعیین میزان سدیم خون
- تعیین میزان تری گلیسرید
- کراتینین سرم(آزمایش کراتینین نشان میدهد که کلیهها سالم هستند یا خیر)
- از مهمترین آزمایشات لازم برای این عمل تست آلبومین و انواع آزمایشهای انعقادی است
نحوه کار کردن بالون معده
- همان طور که گفته شد بالنها انواع مختلفی دارند، ولی نحوه عملکرد همه آنها مشابه است. بالن قسمت زیادی از معده را میگیرد. بنابراین جای کمتری برای غذاهای مصرفی بیمار باقی خواهد ماند و سریعتر از قبل احساس سیری میکند.
- علاوه بر این، وجود بالن در معده موجب میشود، مواد غذایی داخل معده مدت بیشتری باقی بمانند. در این حالت چون مواد غذایی دیرتر از معده خارج میشوند، فرد هم دیرتر احساس گرسنگی میکند.
- این احساس سیری در میزان هورمون کنترل اشتها تغییراتی بوجود میآورد. در نتیجه فرد احساس گرسنگی کمتری دارد و غذای کمتری استفاده میکند. در این صورت بدن بیشتر از ذخایر چربیاش استفاده می کند و باعث می شود کاهش وزن اتفاق بیافتد.
میزان کاهش وزن پس از عمل بالن معده
میزان کاهش وزن شخص در مدت ۶ ماه بعد از انجام عمل به موارد زیادی وابسته است و میزانی ثابت و دقیق نیست. بلکه وابسته به تغییراتی است که آن شخص در سبک زندگی اش ایجاد میکند. هر قدر رژیم غذایی بهتر رعایت شود و تمرینات ورزشی با نظم و دقت بیشتری انجام شوند، کاهش وزن بیشتری اتفاق می افتد.
اما به صورت کلی مناسبترین میزان کاهش وزن به این شیوه تقریبا ۱۵ تا ۲۰ درصد از وزن فعلی بیمار است.
مراقبتهای بعد از عمل بالون معده
بعد از عمل برای رسیدن به نتیجه ایده آل بجز توجه به رژیم غذایی باید فاکتورهای دیگری را نیز رعایت کرد. حالت قرارگرفتن بدن در زمان خواب شبانه و داشتن استراحتهای روزانه مسئله ای پراهمیت است.
- بعد از انجام عمل بالون معده، فرد باید حتما به طرف شانه چپ اش بخوابد.
- تا آنجا که ممکن است از خوابیدن روی شکم، طاق باز یا روی شانه راست پرهیز کند.
- همچنین زمانی که فرد به شانه چپ خود میخوابد هم باید سرش در وضعیتی قرار بگیرد که بالاتر از بدن باشد، در این صورت فرد راحتتر خواهد بود.