یکی از روش های درمان سرطان سینه جراحی می باشد. روش جراحی سینه به دو صورت لامپکتومی و ماستکتومی انجام می گیرد. پزشک و جراح عمومی برای فرد مبتلا به سرطان سینه درمان های متنوعی اعم از پرتو درمانی، شیمی درمانی و … را در نظر می گیرد. گاهی اوقات نیز بنابر ویژگی های غده ی سرطانی و شرایط بیمار، پزشک توصیه به عمل جراحی می کند. روش های گوناگونی برای جراحی سینه وجود دارد که بستگی به عواملی مختلفی دارد که عبارتند از: اندازه ی توده ی سرطانی، محل قرار گیری توده ی سرطانی در سینه، سایز سینه های بیمار، شرایط روحی روانی بیمار و خواسته های بیمار
جراحی برداشتن سرطان سینه ( حفظ پستان )
پزشکان، عمل برداشتن توده ی سرطانی بخشی از سینه را جراحی لامپکتومی می نامند. لامپکتومی نوعی جراحی سرطان سینه به منظور حفظ پستان می باشد. جراح در حین عمل تلاش می کند تا در حد امکان بافت طبیعی پستان را حفظ کند و صرفا توده ی سرطانی و بخشی از سینه برداشته می شود. چنانه توده ی سرطانی در مقایسه با سایز سینه کوچک باشد و سرطان در یک ناحیه و موقعیت مناسبی از سینه قرار گرفته باشد پزشک جراحی لامپکتومی را به بیمار خود پیشنهاد می دهد. پس از جراحی به روش لامپکتومی به منظور رفع توده های سرطانی پزشک توصیه میکند بیمار چند جلسه رادیوتراپی انجام دهد. چنان چه بیماری پس از عمل نتواند رادیوتراپی را انجام دهد پزشک جراحی لامپکتومی را توصیه نخواهد کرد.
جراحی لامپکتومی چگونه است ؟
در جراحی سرطان سینه یا لامپکتومی پزشک، سرطان و بخشی از مرز توده ی سرطانی را برمی دارد. در برخی از مواقع پزشک همه یا بخشی از غدد لنفاوی زیر بغل را بر می دارد و برای بررسی بیشتر آن را به آزمایشگاه می فرستد. آزمایشگاه توده های سرطانی را بررسی می کند و اگر در مرز سرطان توده ای مشاهده نشود به منزله ی این است که امکان تشکیل مجدد سرطان و عود آن ضعیف است. بدین ترتیب نیازی به جراحی های بیشتری وجود ندارد. بسیاری از بیماران از بابت جای زخم جراحی نگرانی های دارند. جای زخم بر روی سینه و زیر بغل شما باقی خواهد ماند البته چنانچه لباس زیر داشته باشید زخم سینه قابل مشاهد نیست. این زخم با گذشت زمان کمرنگ می شود. برخی از پزشکان برای این که میزان اثرات زخم و اسکار آن تا حد زیادی کاهش پیدا کند جراحی را حول ناحیه تیره ی پستان انجام می دهند. در این ناحیه زخم زودتر ترمیم می شود و اسکار کمتری تشکیل می شود.
جراحی سرطان سینه و برداشتن کل سینه
در روش عمل سرطان سینه برداشتن کل سینه جراحی ماستکتومی نامیده می شود. چنانچه بیمار دارای شرایط خاصی باشد که عبارتند از:
- بیمار یک توده ی سرطانی بزرگ در وسط یک سینه ی کوچک داشته باشد.
- توده ی سرطانی در بخش های دیگر سینه دیده شود.
- بیمار از قبل برای درمان سرطان سینه از روش رادیوتراپی سینه استفاده کند. پزشک روش جراحی ماستکتومی را پیشنهاد می دهد.
چنانچه به علت سرطان سینه بافت سینه به طور کامل برداشته شود. پزشک برای بازسازی سینه از بافت های قسمت های دیگر بدن و ایمپلنت برای ایجاد سینه ی جدید استفاده می کند. چنانچه بیمار شرایط مساعدی داشته باشد پزشک بلافاصله پس از ماستکتومی عملیات بازسازی سینه را انجام می دهد. در برخی از موارد ممکن است با توجه به نظر بیمار بازسازی چند ماه تا یک سال به تاخیر بیفتد. چنانچه بیمار از روش بازسازی سینه استفاده نکند می تواند از پروتز های نرمی که کافی نامیده می شود برای قرارگیری در لباس زیر خود استفاده کند.
انتخاب بیمار پس از ماستکتومی و درمان سرطان سینه
برخی از بیماران ترجیح می دهند بعد از جراحی ماستکتومی و درمان سرطان سینه از روش بازسازی سینه و پروتز استفاده نکند و بدنی صاف داشته باشند. برخی از دلایل بیمار برای گرفتن این تصمیم عبارتند از:
- پس از درمان طولانی سرطان سینه، بیمار ترجیح می دهد جراحی های بیشتری نداشته باشد.
- بیمار در حین درمان سرطان سینه به علت مشکلات روحی و روانی از اجتماع دور بوده و اکنون تصمیم دارد به سرعت به زندگی عادی خود بازگردد.
برخی از بیماران با پوشیدن پروتز احساس ناراحتی می کنند. معمولا پزشکان در رابطه با گزینه های متنوعی که بیمار پیش رو دارد با وی صحبت می کنند. آن ها مزایا و معایب هر یک از روش های بازسازی و پروتز سینه را برای بیمار شرح می دهند. بیمار می تواند کمی فکر کند و موضوع را با دوستان و خانواده ی خود مطرح کند آنگاه در این رابطه تصمیم گیری کند.
آیا سرطان سینه ممکن است به سایر بدن انتقال یابد ؟
سرطان سینه احتمال دارد به سایر قسمت های بدن سرایت کند. در صورتی که این بیماری گسترش پیدا کند ابتدا به غدد لنفاوی زیر بغل انتقال پیدا می کند و زیر سینه و بازو را تحت تاثیر قرار می دهد. پزشکان باید اطلاعاتی در رابطه با گسترش سلول های سرطانی غدد لنفاوی و زیر بغل کسب کنند. بدین ترتیب می توانند بهترین روش درمانی را برای توده های سرطانی در نظر بگیرند. قبل از جراحی غدد لنفاوی، پزشک یک آزمایش رادیوگرافی از زیر بغل و سینه بیمار می گیرد تا مشخص شود که آیا توده های سرطانی به این بخش انتقال پیدا کرده اند یا خیر.
جراح برای بررسی های بیشتر از هر غدد لنفاوی غیر طبیعی آزمایش بیوپسی می گیرد و آن را به آزمایشگاه ارسال می کند. چنانچه آزمایش بیوپسی نشان دهد که سرطان به زیر بغل انتقال پیدا کرده است. جراح اقدام به برداشتن غدد سرطانی می کند. جراحی غدد لنفاوی همزمان با جراحی سینه انجام می شود. به این عمل دیسکسیون غدد لنفاوی می گویند.
اولین غده ی لنفاوی که احتمال دارد سرطان سینه به آن انتقال پیدا کند گره نگهبان است. پزشکان معمولا غدد لنفاوی نگهبان ا تا 3 را بیوپسی می کنند تا مشخص شود که آیا حاوی غدد سرطانی هستند یا خیر. به منظور بیوپسی غدد لنفاوی چند ساعت قبل از عمل مقداری از مایع رادیواکتیو خفیف را به سینه تزریق می کنند. در پزشکی هسته ای به مایع رادیواکتیو ردیاب می گویند. در طول عمل پزشک یک مایع آبی رنگ به سینه ی بیمار تزریق می کند این مایع به همراه ردیاب به غدد لنفاوی زیر بغل انتقال پیدا می کند. جراح از طریق مانیتور رادیواکتیو متوجه می شود که ردیاب اول به سمت کدام گروه از غدد لنفاوی می رسد. این مایع آبی رنگ بعد از چند روز با ادرار سبز رنگ از بدن خارج می شود.
مراقبت های بعد از جراحی سرطان سینه
- در روزهای آتی پس از عمل برای بهبود حرکات شانه و جلوگیری از بوجود آمدن تورم دست و شانه بی حرکت به مرکز فیزیوتراپی مخصوص مراجعه نمایید.
- ویزیت های منظم شش ماهه داشته باشید.
- عدم اعتماد به هر گزارش سونوگرافی و ماموگرافی و کنترل مجدد توسط رادیولوژیست های ماهر در این زمینه
- تکرار سونوگرافی و ماموگرافی سالیانه در زنان بالای چهل سال
- نمونه بردازی سوزنی از هر توده نامشخص
اهمیت انتخاب بهترین جراح سرطان سینه
یکی از مهمترین نکاتی که در درمان سرطان پستان وجود دارد، انتخاب بهترین جراح سرطان سینه می باشد . زیرا در طول درمان این بیماری استفاده از روش های درمانی مناسب به شیوه ای است که تومورها و بافت های مجاور آن را کاملاً حذف کند، بسیار مهم می باشد.
بهترین جراح سرطان پستان فردی است که در زمینه جراحی های لاپاروسکوپی و جراحی های زیبایی و سرطان پستان تخصص لازم را دارا می باشد و حس اطمینان خاطر را در بیمار به وجود می آورد و با ارائه مشاوره دقیق و تخصصی، خیال بیمار را از بابت تأثیرگذاری اقدامات درمانی راحت می کند.