مقعد دهانه ای خارجی است که مدفوع به وسیلهی آن از بدن خارج می شود. درست در داخل این دهانه تعدادی غدهی کوچک وجود دارد که وظیفه شان ساخت مخاط است. گاهی اوقات، این غدد مسدود، عفونی و در نهایت منجر به بروز آبسه خواهند شد. حدود نیمی از این آبسه های به وجود آمده نیز ممکن است به فیستول مقعد تبدیل شود. فیستول مقعدی یک تونل کوچک می باشد که یک آبسه (حفره ای عفونی در مقعد) را به سوراخی روی پوست اطراف مقعد متصل می کند.
ما در ادامه با بررسی انواع روش های جراحی فیستول مقعد، سعی داریم به شما در پیدا کردن درمان مناسبتان کمک کنیم. با ما همراه باشید. اما اجازه دهید قبل از پرداختن به بحث درمان، ببینم علت و علائم بروز فیستول مقعدی چیست و چگونه می توان آن را تشخیص داد.ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع روش های جراحی فیستول مقعد، مانند فیستولوتومی، جراحی لیزر، ابلیشن آندوسکوپی و… آشنا کنیم.
علت فیستول مقعدی
علت اصلی بروز فیستول مقعدی را می توان گرفتگی غدد مقعد و آبسه معرفی کرد. سایر شرایط بسیار کمتر رایجی که می توانند باعث ایجاد این مشکل شوند عبارتند از:
- بیماری کرون (یک نوع بیماری التهابی روده).
- پرتو درمانی (درمان سرطان).
- ضربه.
- بیماری های منتقله از طریق رابطهی جنسی.
- بیماری سل.
- دیورتیکولیت (نوعی بیماری که طی آن کیسه های کوچکی در رودهی بزرگ ایجاد شده و ملتهب خواهند شد).
- سرطان.
سایر جراحی هایی که در مقعد انجام می شود شامل موارد زیر است:
علائم فیستول مقعدی
علائم و نشانه های بیماری فیستول مقعدی نیز عبارتند از:
- آبسه های مقعدی مکرر.
- وجود تورم و درد در اطراف مقعد.
- تخلیه های خونی و یا بدبو (چرک) از سوراخ های اطراف مقعد.
- تحریک شدن پوست اطراف مقعد در اثر زهکشی کردن.
- اجابت مزاج همراه با درد.
- خون ریزی.
- تب، لرز و احساس خستگی.
تشخیص فیستول مقعدی
پزشکان و جراحان عمومی و لاپاراسکوپی معمولاً میتوانند فیستول مقعدی را با بررسی کردن ناحیهی اطراف مقعد فرد مشکوک تشخیص دهند. در این تشخیص، پزشک به دنبال سوراخی (مجرای فیستول) بر روی پوست خواهد بود. پس از مشخص کردن فیستول، پزشک سعی می کند که تعیین کند مجرا چقدر عمق دارد و جهت حرکت آن را نیز تعیین خواهد کرد.
برخی از انواع فیستول ها نیز ممکن است روی سطح پوست بدن قابل مشاهده نباشند. در این موارد، پزشک ممکن است نیاز به انجام آزمایشاتی اضافه داشته باشد. آزمایشاتی از جمله،
- آنوسکوپی
- سونوگرافی یا ام آر آی
- معاینه در اتاق عمل
انواع روش های جراحی فیستول مقعد
تا اینجا فهمیدیم فیستول مقعدی چیست و علل، علائم و روش های تشخیص آن را بررسی کردیم. حال بیایید ببینیم انواع روش های جراحی فیستول مقعد چه چیز هایی هستند.
فیستولوتومی
رایج ترین جراحی فیستول مقعد، استراتژی فیستولوتومی است. این روش شامل ایجاد برش در تمام طول فیستول برای باز کردن آن است؛ به صورتی که به عنوان یک اسکار صاف بهبود یابد.
فیستولوتومی یکی از مؤثرترین درمان ها برای بسیاری از انواع فیستول های مقعدی شناخته می شود. اگرچه که معمولاً فقط برای فیستول هایی مناسب است که از عضلات اسفنکتر عبور نمی کنند؛ زیرا خطر بی اختیاری در این موارد فیستول کمتر است.
تکنیک های سِتون (Seton)
اگر که فیستول از بخش قابل توجهی از عضلهی اسفنکتر مقعد عبور کند، پزشک امکان دارد در ابتدا وارد کردن ستون را توصیه کند. ستون قطعه ای نخ جراحی است که برای چندین هفته در فیستول باقی خواهد ماند تا آن را باز نگه دارد. این کار به تخلیه و التیام فیستول کمک زیادی می کند و در عین حال نیز از بریدن ماهیچه های اسفنکتر جلوگیری خواهد کرد.
روش فلپ پیشرفته
اگر که فیستول از ماهیچه های اسفنکتر مقعد عبور کند و همچنین انجام فیستولوتومی نیز خطر زیادی برای ایجاد بی اختیاری ایجاد کند، ممکن است استراتژی جراحی فیستول مقعد دیگری به نام روش فلپ پیشرفته در نظر گرفته شود. این استراتژی شامل بریدن و یا خراشیدن فیستول و پوشاندن سوراخی است که از آن وارد روده شده است.
- این روش جراحی میزان موفقیت کمتری از فیستولوتومی دارد، اما توجه داشته باشید از نیاز به برش دادن عضلات اسفنکتری مقعد جلوگیری می کند.
روش LIFT
روش بستن لولهی فیستول بین اسفنکتریک (LIFT) نوعی درمان برای فیستول هایی می باشد که از ماهیچه های اسفنکتر مقعدی عبور می کنند. معمولا این روش زمانی که فیستولوتومی بسیار خطرناک است انجام می شود.
در طول درمان LIFT، برشی در پوست، در بالای فیستول ایجاد خواهد شد و ماهیچه های اسفنکتر نیز از هم جدا می شوند. سپس فیستول در هر دو انتهای خود مهر و موم شده و باز خواهد شد تا صاف بماند.
ابلیشن آندوسکوپی
در این روش جراحی فیستول مقعد، یک آندوسکوپ (لوله ای که دارای دوربینی در انتهای خود است) در داخل فیستول قرار می گیرد. سپس یک عدد الکترود از داخل آندوسکوپ عبور داده شده تا از آن برای مهر و موم کردن فیستول استفاده شود. ابلیشن آندوسکوپی عملکرد بسیار خوبی دارد و هیچ نگرانی جدی در مورد مسائل ایمنی آن وجود نخواهد داشت.
جراحی لیزر
درمان لیزری فیستول مقعد شامل تابش شعاعی یک پرتوی لیزر کوچک برای مهر و موم کردن فیستول است. ابهاماتی در مورد نحوهی عملکرد این روش وجود دارد، اما به طور کلی هیچ نگرانی عمده ای وجود ندارد.
چسب فیبرین
این استراتژی درمان فیستول، شامل تزریق چسب به فیستول توسط جراح در حالتی است که فرد بیمار تحت بیهوشی عمومی می باشد. این چسب به مهر و موم شدن فیستول و ترغیب آن به طی کردن روند بهبودی کمک خواهد کرد.
به طور کلی باید گفت این روش نسبت به استراتژی فیستولوتومی برای فیستول های ساده تاثیر گذار نیست و نتایجش نیز ممکن است طولانی مدت نباشد. اما توجه کنید استفاده از چسب فیبرین گزینهی مفیدی برای فیستول هایی است که از عضلات اسفنکتری مقعد عبور می کنند. زیرا در آن ها نیازی به ایجاد برش وجود ندارد.
پلاگین بیوپروتز
گزینهی آخری که در این مقاله از روش های جراحی فیستول پری آنال یا مقعد آن را معرفی می کنیم، قرار دادن پلاگ بیوپروتز است. این وسیله یک پلاگ مخروطی شکل می باشد که از بافت حیوانی ساخته شده و برای مسدود کردن دهانهی داخلی فیستول مقعد استفاده می شود. دربارهی این روش نیز می توان گفت پلاگین بیوپروتز، برای مسدود کردن فیستول خوب عمل خواهد کرد و هیچ نگرانی جدی در مورد مسائل ایمنی آن وجود ندارد.
بهترین دکتر یا جراح فیستول مقعد
اولین قدم برای درمان این بیماری انتخاب یک پزشک و جراح ماهر است زیرا این انتخاب ارتباط مستقیمی با نتیجه ی درمان دارد. زیرا در صورتی که پزشک شما خاذق نباشد و تجربهی کافی این جراحی را نداشته باشد ممکن است بیمار با شکایت از بی اختیاری در کنترل مدفوع، عفونت و یا عود مجدد فیستول مراجعه نماید بنابراین پزشکی را انتخاب کنید که تخصص و تجربه کافی را در این زمینه داشته باشد. یعنی حتما قبلا به دفعات این بیماری را درمان کرده و نتیجه ی مثبت گرفته است.
همچنین بهتر است درمان لیزری را انتخاب کنید، زیرا برای جراحی سنتی باید چند روز در بیمارستان بستری شوید و درمان با این روش همراه با ریسک بی اختیاری در کنترل مدفوع و عفونت شدید است.