هموروئيد یا بواسیر يکي از بيماري هاي شایع ناحیه مقعد است که به دنبال یک روش جراحی و درمان موثر با دوره نقاهت کوتاه رفع می گردد. در این مقاله همراه ما باشید تا شمارا با جراحی هموروئید یا بواسیر و مراقبت های بعد از آن آشنا سازیم.
هموروئید یا بواسیر چیست ؟
بواسیر یا همان هموروئید، وریدهای متورم شده ای هستند که می توانند داخلی باشند، به این معنی که در داخل راست روده قرار دارند، و یا خارجی باشند، به این معنی که خارج از راست روده هستند. . غالبا بروز ناگهانی هموروئید، بدون اقدام به درمان در عرض 2 هفته بهبود می یابد. طبق گفته انجمن جراحان کولون و رکتوم آمریکا (ASCRS) خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا و نوشیدن 8 تا 10 لیوان آب در روز معمولاً میتواند به شما در کنترل و بهبود علائم به دلیل حرکات نرمتر و منظمتر روده کمک کند.
در برخی موارد، ممکن است نیاز به استفاده از ملین های دفع مدفوع برای کاهش فشار در حین حرکات روده داشته باشید، زیرا زور زدن بیش از حد می تواند علائم هموروئید شما را تشدید کند. تخمین زده می شود که کمتر از 10 درصد از موارد هموروئید نیاز به جراحی دارند.
انواع جراحی هموروئید را می توان به روش های سادهتر، سرپایی و کم تهاجمی تر که می توانید بدون بیهوشی انجام دهید و جراحی های پیچیده تر که نیازمند بستری شدن هستند، تقسیم کرد.
عوامل تشدید کننده هموروئید
- یبوست: یبوست می تواند باعث تشدید هموروئید گردد.
- بارداری: با توجه به فشاری که توسط جنین به وریدهای لگن می آید، رگ های مقعدی مادر، پراکنده شده و وی را مستعد این بیماری می کند.
- افزایش سن: با افزایش سن، رباط ها و همچنین بافت های لایه ی مقعدی بیمار شل شده و هموروئید بروز کرده و این عارضه به تدریج به پرولاپس تبدیل شده و به قسمت پایین کانال مقعد کشیده می شود.
- داشتن رابطه جنسی از طریق مقعد
- بلند کردن ناگهانی اجسام سنگین
- نشستن طولانی مدت
انواع جراحی هموروئید
جراحیهای هموروئید را میتوان به روشهای سادهتر، سرپایی و کمتهاجمیتر تقسیم کرد که میتوانید بدون بیهوشی انجام دهید و همچنین برخی جراحیهای هموروئید پیچیدهتر بوده و نیاز به بستری بیمار دارند. بسته به شدت علائم و عوارض آزار دهنده بیماری، پزشک تعیین می کند که آیا شما به جراحی نیاز دارید یا خیر
درجات مختلف هموروئید داخلی
درجه 1: بدون افتادگی یعنی در این نوع هموروئید رگ های داخل مقعد متورم شده، اما از مقعد خروج نمی یابند.
درجه 2: پرولاپسی که خود به خود از بین می رود یعنی هنگام دفع مدفوع از مقعد خارج می شود، اما خود به خود به داخل مقعد برمی گردد.
درجه 3: عروقی که هنگام دفع از مقعد خارج می شوند و برای بازگرداندن آنها نیاز به استفاده از نیروی انگشت است.
درجه 4: در این حالت رگ های وریدی بطور کامل پرولاپس شده و از مقعد بیرون می زنند و بدلیل ایجاد درد و ناراحتی، تنها راه درمان این بیرون زدگی جراحی و لیزر است.
انواع جراحی های بواسیر یا هموروئید
جراحی های بواسیر به دو نوع بدون بی هوشی و با بیهوشی تقسیم می شوندپ
جراحی های بدون بیهوشی
این نوع جراحی بواسیر را می توان بدون بیهوشی در مطب پزشک انجام داد.
درمان بواسیر (هموروئید) با بستن کش یا حلقه
باندینگ روشی است، که برای درمان هموروئید داخلی درجه 3 استفاده می شود. این روش عبارتست از استفاده از یک کش یا حلقه در اطراف هموروئید برای قطع جریان خون. زمان بهبودی آن بسیار سریع است. به ندرت، ممکن است عوارضی مانند درد و عفونت رخ دهد.
اسکلروتراپی
این روش برای درمان هموروئید داخلی درجه 2 در نظر گرفته شده است. اسکلروتراپی شامل تزریق یک ماده شیمیایی به بواسیر است. این ماده شیمیایی باعث کوچک شدن هموروئید و جلوگیری از خونریزی آن می شود.
فوتوکواگولیشن نوری مادون قرمز
این درمان برای هموروئید داخلی درجه 1-3 است. از نور مادون قرمز، گرما یا سرمای شدید برای جمع شدن هموروئید استفاده می کند.
درمان های جراحی با بیهوشی
هموروئیدکتومی
هموروئیدکتومی برای هموروئیدهای درجه 3-4، هموروئیدهای داخلی که پرولاپس شده اند یا مواردی که به درمان غیرجراحی پاسخ نمی دهند استفاده می شود. این روش ممکن است با بیهوشی کامل یا بی حسی موضعی انجام شود، که شبیه تزریق اپیدورال در حین زایمان است و به شما اجازه می دهد هوشیار بمانید. پس از اتمام جراحی، برای مدت کوتاهی به اتاق ریکاوری منتقل خواهید شد. هنگامی که تیم پزشکی مطمئن شد که علائم حیاتی شما ثابت است، ترخیص خواهید شد. درد و عفونت شایع ترین خطرات مرتبط با این نوع جراحی هستند. به طور کلی، درد حدود 1 هفته پس از جراحی ادامه دارد.
درمان بواسیر با استاپلر یا هموروئیدوپکسی
معمولاً به عنوان یک جراحی یک روزه در بیمارستان انجام می شود و به آن جراحی منگنه نیز گفته می شو و به بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی نیاز دارد. این روش برای هموروئید های درجه 3 و 4 بیشتر از سایر درجات بواسیر اثربخش است. جراحی با استاپلر برای هموروئید های بیرون زده (پرولاپس) که با فشار انگشت به حالت طبیعی خود برمی گردند (درجه 3) و هموروئید هایی که حتی با فشار دست نیز به داخل بر نمی گردند (درجه 4) موثرتر خواهد بود.
جراح بواسیر را به داخل قسمت داخل رکتوم منتقل و خون رسانی به آن را قطع می کند تا بافت کوچک و مجدداً جذب شود. این جراحی نمی تواند بواسیر خارجی را درمان کند. یک جراح این روش را با استفاده از بی حسی انجام می دهد. در طی آن، جراح از دستگاه مخصوصی استفاده می کند تا بواسیر را در موقعیت عادی در کانال مقعد بکشاند. این وضعیت خونرسانی به بواسیر را محدود می کند و باعث می شود اندازه آنها به آرامی کاهش یابد.
مراقبت های بعد از جراحی بواسیر
پس از جراحی بواسیر احساس کمی درد طبیعی است اگر چه پزشک به شما داروهای ضد درد تجویز می نماید.مقداری خونریزی به خصوص با اولین حرکت روده و دفع بعد از جراحی نیز طبیعی است. مراقبت های بعد از جراحی بواسیر به شرخ زیر می باشد:
- تا چند روز پس از جراحی، مایعات بنوشید و یک رژیم غذایی ملایم داشته باشید. سپس می توانید به غذاهای معمولی برگردید و به تدریج میزان فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.
- همچنین می توانید قبل و بعد از اجابت مزاج از داروهای بی حس کننده برای تسکین درد استفاده کنید.
- استفاده از کمپرس یخ در ناحیه مقعد می تواند تورم و درد را کاهش دهد.
- نشستن مکرر در آب گرم (حمام سیتز) به تسکین درد و اسپاسم عضلانی کمک می کند.
- برخی از پزشکان ممکن است برای جلوگیری از عفونت و کاهش درد، مصرف آنتی بیوتیک (مانند مترونیدازول) را پس از جراحی توصیه کنند.
- معمولا پزشکان توصیه می کنند که از نرم کننده های مدفوع حاوی فیبر استفاده کنید تا به آرام شدن حرکات روده شما کمک کند. زور زدن در هنگام اجابت مزاج می تواند باعث عود هموروئید شود.
- معاینات بعدی با جراح معمولاً 2 تا 3 هفته پس از جراحی برای بررسی مشکلات انجام می شود.
عمل بواسیر با لیزر
اگر بواسیر شدید نباشد، پزشک سعی می کند با روش های سرپایی بیمار را درمان کند.. یکی از بهترین و جدیدترین روش های درمان این عارضه، روش لیزر بواسیر یا لیزر هموروئید است. مزیت لیزر هموروئید این است که بیمار طی یک جلسه کوتاه و بدون درد و خون ریزی از شر بواسیر خلاص می شود. به علاوه استفاده از لیزر دقت پزشک را برای خارج کردن هموروئید را افزایش خواهد داد.
قبل از انجام این عمل ابتدا در ناحیه مقعد از بی حسی موضعی استفاده می شود و سپس جراح اقدام به خاج کردن بواسیر می کند.
عوارض جراحی بواسیر
عوارض این جراحی گرچه نادر است اما مقداری خونریزی از راست روده بعد از جراحی هموروئید طبیعی است. با این حال، در صورت وجود هر یک از شرایط زیر باید با پزشک تماس بگیرید:
- دفع مدفوع همراه با خونریزی
- درد شدید در ناحیه مقعد یا شکم
- اسهال
- عدم توانایی فرد در دفع ادرار
عوارض نادر، اما جدی تر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آبسه، که بسیار دردناک و حاوی چرک است و معمولاً از عفونت باکتریایی ناشی می شود
- سپسیس که مسمومیت خون است و تهدید کننده زندگی است
- خونریزی
عوارضی که ممکن است بعداً در دوره بعد از عمل رخ می دهد عبارتند از:
- هموروئیدهای مکرر
- تنگی مقعد، که باعث باریک شدن کانال مقعد می شود و اجابت مزاج را سخت می کند.
- یبوست (اغلب به دلیل استفاده طولانی مدت از داروها)
- بی اختیاری مدفوع
سوالات متداول عمل بواسیر
درد پس از عمل بواسیر معمول بوده و این موضوع هنگام دفع مدفوع بیشتر خواهدبود. در صورت توصیه پزشک، میتوانید از داروهای مسکن نظیر استامینوفن، آسپرین یا ایبوپروفن استفاده کنید.
احساس درد زیاد دردو هفته اول پس از این عمل به خصوص در 4-5 روز اول طبیعی است. این درد میتواند ادامه داشته باشد و به درد مزمن تبدیل شود. حدود 5٪ از بیماران کمی دیرتر بهبود مییابند. ممکن است پارگیهای کوچکی در محل ایجاد شود که برای چند ماه دردناک باشد.
نوع نشستن و خوابیدن در کاهش درد نیز موثر بوده و فعالیتهای روزمره باید بهگونه ایی انجام شود تا فشاری به این ناحیه وارد نشود
اگر سبک زندگی و رژیم غذایی خود را تغییر ندهید و از رژیم غذایی سالم استفاده نکنید احتمال عود آن وجود خواهد داشت. مهمترین نکته این است که مانع از بروز یبوست شوید.
هزینه جراحی هموروئید با بواسیر
در واقع هزینه این جراحی بسته به این که جراحی با لیزر و یا روش های سنتی انجام شود، می تواند متغیر باشد. همچنین محل عمل جراحی (کلینیک یا بیمارستان) نیز در تعیین هزینه جراحی هموروئید موثر است. این که بیمار همراه با هموروئید دچار بیماری های دیگر مثل شقاق و آبسه مقعدی باشد نیز در تعیین این هزینه موثر خواهد بود.
سخن آخر
انواع مختلفی از درمان های جراحی برای هموروئید وجود دارد. برخی از آنها سرپایی و کم تهاجمی هستند که نیازی به بیهوشی ندارند. برخی دیگر نیاز به بستری شدن در بیمارستان و بیهوشی دارند. پزشک با معاینه مریض بهترین روش درمانی اعم از روش های جراحی و غیر جراحی را تجویز می کند.