اینکه تناسب اندام رابطه مستقیمی با رژیم و عادات غذایی دارد بر هیچ کس پوشیده نیست. بدن انسان در سنین مختلف در مقابل محرومیت از آب و غذا، در بازه های زمانی مختلف می تواند مقاومت به خرج دهد. پزشکان عقیده دارند که اگر فردی در سنین جوانی بوده و از سلامت کامل برخوردار باشد می تواند حدودا ۳ تا ۸ روز بدون نوشیدن آب و همچنین ۳ تا ۸ هفته بدون خوردن غذا زنده بماند. ممکن است قبل از اقدام به عمل اسلیو معده از جراح و یا دوستانی که این عمل را انجام داده اند، در رابطه با ریزه خواری و حجیم خواری شنیده باشید. اگر در این رابطه سوالی دارید و در واقع نمی دانید جزو کدام دسته هستید، در این مقاله همراه ما باشید.
ریزه خواری چیست ؟
ریزه خواری یعنی مصرف بی رویه و پراکنده انواع مواد غذایی در روز. یعنی افراد به جای خوردن وعده های غذایی اصلی بیشتر تنقلات و شیرینی، نوشیدنی های شیرین و میوه … مصرف می کنند.
احساس ضعف و گرسنگی مداوم افراد ریزه خوار را درگیر می کند. اما باید بدانید که ریزه خواری عوارض و خطرات بسیار زیادی دارد و اثرات آن در طولانی مدت روی سلامت شخص ریزه خوار تاثیر میگذارد. ریزه خواری باعث چاقی میشود و اکثر کسانی که ریزه خوار هستند، در پی راهی برای ترک این عادت و کاهش وزن اضافی خود خواهند بود.
حجیم خواری چیست؟
حجیم خواری خوردن بی رویه غذا در وعده های اصلی می باشد. چنین افرادی تمامی وعده های روزانه را زیاد و با ولع بسیار میل می کنند. در کل باید گفت که ریزه خواری شامل پرخوری در تنقلات و خوراکی های مختلف است و در حالی که حجیم خواری شامل پر خوری در وعده های غذایی اصلی و روزانه است. به هر حال حجم معده در حجیم خواری نیز افزایش می یابد و به هر میزان که افزایش حجم برای معده اتفاق بیفتد، به همان نسبت نیز اشتهای افراد بیش از پیش افزایش می یابد.
حجیم خواری نیز می تواند همچون ریزه خواری به مرور به یک عادت بسیار غلط غذایی تبدیل شود که در موارد شدیدتر چاقی مفرط را در پی داشته و سایر امراض و بیماری ها را به ارمغان آورد. به همین دلیل باید در همان ابتدای بروز نشانه های مربوط به حجیم خواری، نسبت به حل مشکل اقدام کرد و در غیر این صورت همچون مورد قبل، ممکن است فرد عمل لاغری را انجام دهد تا این مشکل حل شود.
افراد ریز خوار و حجیم خوار ممکن است تنها از چاقی موضعی در ناحیه شکم و پهلو رنج ببرند و احساس کنند که لیپوماتیک و یا ابدومینوپلاستی برای آنها گزینه ی مناسبی می باشد. این افراد باید بدانند که اگر هادات غذایی خود را تغییر ندهند ممکن است در آینده با بازگشت وزن مواجه شوند.
دلایل ریزه خواری و حجیم خواری
شناخت دلایل این دو عادت بد غذایی می توانند باعث پیشگیری از آن ها شود. مهم ترین دلایل ریزه خواری عبارتند از:
- بی نظمی در غذا خوردن
در صورتی که فاصله زمانی زیادی میان وعده های غذایی وجود داشته باشد، احتمال ابتلای افراد به بیماری ریزه خواری قوت گرفته که به همین دلیل لازم است حتما افراد مستعد، نسبت به تنطیم این فواصل زمانی اقدام کنند.
- بی خوابی و کم خوابی
نداشتن خواب به اندازه کافی باعث می شود میزان مصرف خوراکی های مختلف مخصوصا پر کالری ها در طول روز افزایش یابد و شب هنگام نیز در صورتی که افراد از بی خوابی رنج ببرند ممکن است به سراغ یخچال رفته و با خوردن تنقلات وقت خود بگذرانند.
- بی حوصلگی و بیکاری
بسیاری از مواقع مشاهده می شود که افراد تفریح سالمی ندارند و صرفاً برای گذران وقت، اقدام به خوردن شیرینی جات و تنقلات می کنند، که اگر چاره ای برای آن اندیشیده نشود به مرور تبدیل به یک عادت برای گذراندن اوقات فراغت شده که همین موضوع می تواند منجر به ابتلای به ریزه خواری شود.
- کم خونی و کمبود ویتامین در بدن
کم خونی و نبود ویتامین های مورد نیاز در بدن باعث می شود تا افراد خیلی زود احساس خستگی و گرسنگی کرده و از فعالیت روزانه خود دست بکشند و روی به استفاده از تنقلات و خوراکی جات و در یک کلام ریزه خواری بیاورند.
در خصوص حجیم خواری به این موضوع اشاره شد که برخلاف ریزه خواری تماماً مربوط به پرخوری در وعده های اصلی غذایی است و به همین دلیل می تواند دلایل منحصر به فرد خود را داشته باشد. مهم ترین دلایل حجیم خواری عبارتند از:
- اضطراب و استرس
بسیاری از افراد برای فرار از تنش های روزمره و یا حتی استرس های عاطفی، به حجیم خواری در وعده های اصلی پناه می بردند که همین موضوع می تواند موجبات پرخوری غذا در وعده های اصلی یا حجیم خواری را فراهم کند.
- سرعت بالای غذا خوردن
موضوع خوردن غذا با سرعت بالا در افرادی که از عادت حجیم خواری رنج می برند بسیار مشهود است. این دسته از افراد بدون توجه به محتویات وعده غذایی با سرعتی بالاتر نسبت به حد معمول که خود نشان دهنده عدم جویدن مناسب غذا است ، وعده غذایی خود را صرف می کنند که به مرور زمان در افراد حجیم خوار منجر به چاقی می شود.
- غذا خوردن غیر ارادی
اشاره شد که حجیم خواری ابتدا به صورت یک عادت ظاهر شده و چنانچه نسبت به حل آن چاره ای اندیشیده نشود، به صورت یک بیماری در فرد ظاهر می شود. به همین دلیل مشاهد می شود که افراد حجیم خوار پس از گذشت مدتی کنترل خاصی بر رفتار خود حین غذا خوردن ندارند، و به صورت بی اراده این عمل را تکرار می کنند که در این صورت ترک این فعل با دشواری هایی به مراتب بشتر همراه است.
عمل اسلیو معده برای افراد ریزه خوار مناسب است یا حجیم خوار ؟
معمولا افرادی که اصطلاحا حجیم خوار هستند و عادت ریزه خواری ندارند اما در عوض در یک وعده غذایی حجم زیادی از یک غذا را مصرف می نمایند و همچنین مبتلا به رفلاکس شدید معده نیستند، عمل اسلیو معده می تواند گزینه مناسبی باشد.
انتخاب نوع عمل به فاکتورها و عوامل بسیار زیادی وابسته است که یک جراح پس از مطالعه تمام آزمایش ها و بررسی های لازم می تواند نوع جراحی چاقی را انتخاب نماید.در برخی موارد نظر خود بیمار هم می تواند موثر باشد.
کلام آخر
هدف نهایی از انجام عمل بای پس یا اسلیو معده کاهش جذب کالری، بدون وارد آوردن ضربه به جذب مواد مغذی و ضروری بدن است. در این روش معده به دو بخش تقسیم میشود. محل انجام برش در معده، فاصله مشخصی از زیر کاردیا است. سپس نوبت به برش روده میرسد. پزشک جراح اسلیو معده روده را به فاصله کمی از دوازده برش میدهد تا سر روده باریک آزاد شود. در نهایت سر آزاد شده روده به معده کوچکتر متصل میشود تا از یک طرف میزان دفع افزایش یابد و از طرف دیگر جذب مواد مغذی با کاهش روبرو نشود.