امروزه یکی از بیماری های نسبتاً شایع ولی کمتر شناخته شده بین مردم بیماری فتق می باشد. این بیماری در صورتی که درمان نشود می تواند عوارضی همچون انسداد روده، اختناق و … را به وجود آورد .
اگر شما نیز در رابطه با این بیماری، انواع آن و درمان آن با جراحی لاپاراسکوپی سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید .
فتق چیست ؟
فتق (Hernia )زمانی اتفاق می افتد که لایه های جداری وعضله شکمی ضعیف شده و منجر به تورم یا پارگی گردد .محتویات داخلی شکم به دیواره شکم تضعیف شده فشار آورده و یک کیسه بادکنک مانند درست میکند، واین باعث میشود احشاء درونی شکم یا بافت شکمی به درون این کیسه رانده شوند .
عارضه فتق ممکن است همراه با دردهای بسیار شدیدی باشد و مشکلات جدی را به همراه آورد و حتی ممکن است شخص به جراحی اورژانسی نیاز پیدا کند .باید بدانید که هم مردان و هم زنان دچار فتق می شوند و حتی بعضی از افراد به طور مادرزادی با این عارضه مواجه هستند.
انواع فتق چیست ؟
همان طور که می دانید فتق در قسمت هایی از دیواره و ماهیچه شکم که ضعیف و سست است بروز می کند. همچنین افرادی که جراحی در ناحیه شکم داشته اند مستعد مبتلا شدن به فتق می باشند.
انواع فتق های شایع، عبارتند از:
فتق اینگوینال یا کشاله ران(inguinal hernia)
فتق کشاله ران در دو طرف کشاله ران بوجود میاید و در آقایان بیشتر از بانوان بروز میکند و فتق معمولاً به درون کشاله ران و بیضه رخ میدهد.
فتق نافی (umbilical hernia)
این فتق در ناحیه اطراف و دور ناف به وجود می آید.
فتق هیاتال (Hiatal hernia)
این نوع فتق در جداره شکم یا دیافراگم اتفاق می افتد و خطر آن در افراد چاق و بالای 50 سال بیشتر است.
فتق رانی یا فمورال انواع دیگیری از فتق ها می باشند که بیشتر در خانمها رخ میدهد.
علل ایجاد فتق
بیماری فتق مانند سایر بیماری ها به دلایلی ایجاد می شود که در زیر به شرح مهم ترین دلایل ایجاد آن می پردازیم.
- ایجاد فشار زیاد به دیواره شکم
- افزایش سن
- سابقه جراحی قبلی
- ضعف مادرزادی
- بلند کردن جسم سنگین
- سرفه مداوم
درمان فتق با جراحی
در ابتدا باید بگوییم که روش درمانی هر فرد نسبت به نوع فتق، اندازه و شدت آن متفاوت است. در صورتی که فتق بزرگ و دردناک شده باشد، پزشک و جراح لاپاراسکوپی ممکن است تصمیم به جراحی بگیرد.
جراحی باز :
در این عمل که تحت بیحسی اسپینال یا بیهوشی عمومی انجام میشود، جراح شکافی در کشاله ران ایجاد میکند و بافت برجسته و بیرون زده را به داخل شکم جا اندازی میکند. سپس جراح طی جراحی فتق (هرینوپلاستی) ناحیه ضعیف شده را میدوزد و غالباً آن را با مش مصنوعی تقویت میکند. سپس حفره ایجاد شده با بخیه، گیره یا چسب جراحی بسته میشود. پس از انجام عمل جراحی، شما باید هر چه سریعتر شروع به حرکت کنید اما ممکن است چند هفته طول بکشد تا بتوانید امور روزمره خود را انجام دهید.
جراحی لاپاراسکوپی:
لاپاراسکوپی تنها از یک دوربین و یک ابزار جراحی کوچک شده استفاده می کند تا با چند برش کوچک روی شکم بتواند فتق را درمان کرد. این روش به بافت های اطراف آسیب کمتری وارد می کند.
باید بدانید که جراحی های باز نیازمند مدت زمان بیشتری برای بهبود هستندو بیمار ممکن است پس ازجراحی تا ۶ هفته نتواند به طور طبیعی حرکت کند. اما با روش نوین لاپاراسکوپی بیمار زمان بسیار کمتری برای بهبود نیاز دارد.
البته تمام فتق ها را نمی توان به روش لاپاراسکوپی جراحی کرد مثل فتق هایی که طی آن قسمتی از روده به درون کیسه بیضه حرکت کرده باشد.
سایر روش های درمانی فتق
سایر درمان هایی که برای فتق شکمی پیشنهاد می شود شامل موارد زیر است:
- تغییر سبک زندگی
- مصرف برخی دارو ها
تغییرات در تغذیه و سبک زندگی فرد می تواند تا حدودی علائم فتق را از بین ببرد ولی باعث بهبودی آن نمی شود.به جز پرهیز از وعده های غذایی سنگین و پر حجم، بیمار باید از دراز کشیدن و خم شدن پس از غذا خودداری کرده و همچنین وزن خود را متعادل نگه دارد.
انجام برخی ورزش ها نیز می تواند به تقویت ماهیچه های اطراف فتق کمک کند و علائم آزار دهنده ی فتق را کاهش دهد.اگر چه انجام غلط همین ورزش ها می تواند با افزایش فشار به آن ناحیه، باعث بیرون زدگی بیشتر فتق شکمی شود.
همچنین می توانید با پرهیز از غذا هایی که باعث ریفلاکس اسید معده یا سوزش معده(مانند غذا های تند یا آنهایی که با مقدار زیادی گوجه درست می شوند) می شود، از درد فتق بکاهید.
در صورتی که فتق معده دارید، دارو های بدون نسخه یا با نسخه پزشک می تواند با کاهش اسید معده دردتان را کم کرده و تا حدی از علائم بیماری بکاهد برخی از این دارو ها عبارتند از: آنتی اسید ها، مسدود کننده ی گیرنده H2 و مهر کننده پمپ پروتون .
توجه داشته باشید که از مصرف خود سرانه این دارو ها بپرهیزید و در صورتی که مبتلا به فتق می باشید هرچه سریع تر به یک جراح متبحر و با تجربه مراجعه نمایید.
اقدامات قبل از جراحی فتق
- در جلسه معاینه شرح حال درستی از سابقه بیماری های قبلی خود، سابقه عمل جراحی و غیره را بدهید.
- اگر دارو یا مکمل غذایی مصرف میکنید پیش از جراحی به پزشک خود اطلاع دهید
- سابقه حساسیت به دارو یا مواد خاص را به جراح اطلاع دهید.
- 6 تا 8 ساعت قبل از عمل ناشتا باشید.
- شب قبل از عمل دوش بگیرید
- داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین را از چند روز قبل از عمل مصرف نکنید.
اقدامات بعد از جراحی فتق
- از زور زدن یا اعمال فشار هنگام اجابت مزاج پرهیز کنید.
- میوه ها، سبزیجات و غذا های سرشار از فیبر مصرف کنید.
- دو هفته بعد از جراحی برای معاینه مجدد به پزشک خود مراجعه کنید.
- بعد از روز جراحی، می توانید سر پا باشید اما در تحرک فیزیکی، زیاده روی نکنید.
- جای زخم خود را تمیز نگه دارید.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک را به موقع مصرف نمایید.
هزینه عمل لاپاراسکوپی فتق
هزینه درمان برای هر بیمار متفاوت می باشد زیرا نوع، شدت و گستردگی بیماری ها در افراد مختلف یکسان نبوده و پس از معاینه و انجام آزمایشات مربوطه می توان هزینه دقیق برای درمان را بیان کرد. لذا جهت اطلاعات بیشتر و رزرو وقت با شماره های مطب تماس حاصل فرمایید.